tisdag 11 oktober 2011

ALLT som sker i skolans regi ska vara kostnadsfritt

Jag läser i Aftonbladet om en skola i Oxelösund som anmälts av en förälder till Skolinspektionen för brott mot skollagen.

Orsaken ska vara att föräldrar känner sig tvingade att skicka med barnen frukt till fruktstunder i skolan och oenighet råder om det är skolan eller föräldrarna som ska stå för kostnaden för frukten.

I skollagen står att skolan ska vara avgiftsfri.

Men ska frukt för fruktstunder i skolan också vara avgiftsfritt? Ja, det tycker jag. Allt som sker i skolans regi, ÄVEN skolans fruktstunder, skall vara fritt från avgifter, dvs kostnadsfritt för föräldrar.

Det där med klassresor är dock en annan sak - om det sker utanför skolan och utanför skoltid, dvs att eleverna är lediga från undervisning i och med klassresan. Men sker klassresan i utbildningssyfte, att eleverna ska lära sig något, DÅ ska skolan bekosta även detta.

Å andra sidan skall inte föräldrar HINDRAS från att skicka med barnen frukt till skolan om de själva vill, men då ska frukten ätas på de ordinarie rasterna och inte på av skolan planerade fruktstunder där kanske 1-2 barn får sitta och titta på medan de andra äter för att deras föräldrar kanske tycker det är tillräckligt dyrt med frukt i hemmet.

/Tibbe

4 kommentarer:

  1. Visst är skolan avgiftsfri. Men barn äter ju frukt varje dag. Så istället för att äta frukten hemma kan väl barnen äta frukten tillsammans med sina kompisar i skolan. Ibland verkar det som skolan ska uppfostra barnen, tydligen har inte föräldrarna tid.

    SvaraRadera
  2. Ska kläder och skor också vara gratis då eller?!?

    Barnen behöver ju mat hemma också, och då kan man precis lika gärna ta med sig en frukt eller varför inte en riskaka till skolan.

    SvaraRadera
  3. Tack för ett bra och välskrivet inlägg.

    Roggan - Våra barn äter aldrig frukt på förmiddagarna hemma utan som mellanmål på eftermiddagarna.

    SvaraRadera
  4. Håller med Roggan. Frukt till barnen är inte en skolkostnad, det är något man måste räkna med som förälder till ett växande barn! Det är inte skolans ansvar att se till att barnen klär på sig på morgonen heller.

    SvaraRadera